Címlap Svájci Hozzájárulás és Európai Uniós pályázatok

 

A projekt címe: Balassagyarmati közintézmények energetikai korszerűsítése 1.
A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00084
A projekt kedvezményezettje: Balassagyarmat Város Önkormányzata.
A szerződött támogatás összege: 299 999 563 Ft
A támogatás mértéke: 100 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.12.31.
A projekt öt épület energetikai felújítását tartalmazza. Valamennyi épület Balassagyarmat város belterületén található. Az őt intézmény külön épületben helyezkedik el, és önálló energetikai rendszerrel bírnak. A Balassagyarmati Központi Óvoda Meseerdő Tagóvoda, a Balassagyarmati Központi Óvoda Cseperedő Tagóvoda estében energetikai korszerűsítésre nem került sor az elmúlt időszakokban, így energetikai besorolásuk II. A Balassagyarmati Közös Önkormányzati Hivatal „B” épület esetében kazáncserére került sor öt évvel ezelőtt, így ezen épület energetikai besorolása HH. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Szent Erzsébet Idősek Otthona esetében uniós támogatásból megvalósult energetikai korszerűsítés történt 2015-ben, illetve 2013-ban. Ennek köszönhetően előbbi energetikai besorolása DD, utóbbié CC.
A korszerűsítés keretében a Balassagyarmati Központi Óvoda Cseperedő Tagóvoda, a Balassagyarmati Központi Óvoda Meseerdő Tagóvoda és a Balassagyarmati Közös Önkormányzati Hivatal „B” épület esetében komplex fejlesztés (külső határoló szerkezetek korszerűsítése, fűtés korszerűsítése, napelemek telepítése) kerül megvalósításra az energetikai tanúsítványban meghatározott műszaki tartalom mellett. Míg a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Szent Erzsébet Idősek Otthona esetében a fűtés korszerűsítése, napelemek telepítése történik meg. A fejlesztés eredményeként valamennyi épület CC energetikai kategóriába fog tartozni.
 

A projekt címe: Nyírjes - turisztikai központ fejlesztése

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00020

A projekt kedvezményezettje: Balassagyarmat Város Önkormányzata.

A szerződött támogatás összege: 449 849 000 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.14.

 

A projekt célja a Nyírjes komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése. Megvalósításra kerül egy Népi Kézműves Udvar, mellyel a hagyományokra épülő népművészeti és kulturális értékek, továbbá városunkhoz köthető irodalmi művek attraktív és interaktív bemutatása a célunk. A közösséget célzó attrakciók bemutatásához szabadtéri víziszínpad kerül megépítésre. A helyszínen a turizmus fejlesztése céljából a területen lévő turista ösvények rekonstrukciója, pihenőhelyek létrehozása, s a turisztikai attrakciós elemként megvalósítandó kilátó és lombkorona sétány, skybike pálya, valamint egy ehhez kapcsolódó a gyermek és a felnőtt korosztály kulturális és turisztikai igényeinek kielégítését célzó tematikus irodalmi interaktív tér, mesepark kerül kialakításra. Ehhez kapcsolódóan egy csónakház, a teljes projektet kiszolgáló vendéglátó-ipari egység, szuvenír bolt, vendégfogadó helyiség, s a hozzá tartozó parkolók és szociális helyiségek kialakítása a cél. A projekt kapcsolódik a Nyírjesben már évek óta működő, az Ipoly Erdő Zrt által üzemeltett vadasparkhoz és a Nyírjesben hagyománnyá vált rendezvényekhez, s a város, valamint a térség kulturális látnivalóihoz.